„Książ od kuchni” to ponad 200 nieudostępnianych dotąd fotografii prezentujących Zamek Książ, rodzinę von Hochberg oraz życie tu toczone na pocz. XX wieku. To największe zamkowe wydarzenie tego roku! Wystawa będzie możliwa do zwiedzania już od 14 lutego.
Turyści mogą oglądać Książ jakiego nie znali, zamek z czasów Hochbergów. Rezydencję wypełnioną dziełami sztuki, otoczoną kwitnącymi ogrodami, po której krzątało się ponad 300 służących. To Książ utracony na skutek I i II wojny światowej, a dzięki wystawie „Książ od kuchni” – odzyskany. W okresie wojennym i powojennym zamek został zdewastowany i rozkradziony. Tym bardziej fascynuje to, jakim był za czasów, gdy władała nim jedna z najpotężniejszych i najbogatszych rodzin na Śląsku. Przewodnicy prześcigają się w opowieściach o majestatycznym Książu, odwiedzanym przez koronowane głowy Europy. Do tej pory były to jednak tylko opowieści.
Wszystko zmieniło się 14 lutego 2017, od tego momentu odwiedzający nie tylko o świetności zamku mogą usłyszeć, ale również mogą ją zobaczyć – na dawnych fotografiach, wykonanych przez samego Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów w latach 1909- 1926. To właśnie dzięki niezwykłej pasji tego mistrza sztuki kulinarnej odzyskaliśmy tak ważny fragment z historii Książa. Wykonywane przez niego zdjęcia to nie prosta rejestracja otaczającej go rzeczywistości, to emocjonalny przekaz osobowości interesującej i zajmującej ważną pozycję na dworze Hochbergów, która bardzo aktywnie w tej rzeczywistości uczestniczyła i ją współtworzyła. „Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, strażaków, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku” – opisuje Beata Lejman, autorka scenariusza wystawy.
Ekspozycja pt. „Książ od kuchni” jest dostępna w salach Zamku Książ w Wałbrzychu. Spośród ponad 1500 zdjęć, około 200 zostało wybranych do stworzenia stałej wystawy w Apartamentach Daisy (sale na drugim piętrze od północy) p.t. „Książ od kuchni”. Niespodzianką jest możliwość skorzystania w ramach ekspozycji z sześciu stanowisk stereoskopowych pozwalających na trójwymiarowe oglądanie zdjęć.