Średniowieczna Świdnica była miastem wyróżniającym się na tle środkowowschodniej Europy pod względem piwowarstwa i wystawności murowanych kamienic. Ponad 250 z nich było jednocześnie karczmami piwowarskimi – na poddaszach magazynowano w nich jęczmień, a w sieniach kamienic, słodowniach i suszarniach położonych na zapleczu odbywały się poszczególne etapy warzenia trunku, spożywanego następnie w specjalnych „piwniczkach” położonych w przyziemiach domostw.
Leżakowanie piwa odbywało się w przepastnych, kolebkowo sklepionych piwnicach, skąd przez sklepione, kamienne tunele wydobywano napełnione piwem dębowe beczki na powierzchnię. W trakcie transportu przeciągano je przez granitowe portale nabierające od ciągłych uderzeń beczkowatego kształtu. Do dziś takie portale o owalnie podciętych węgarach obramowują wejścia do kamienic i suteren, wloty do tuneli oraz komór piwnicznych, wskazując drogę, którą pokonywały beczki z piwem od miejsca leżakowania do miejsca wyszynku.
Muzeum Dawnego Kupiectwa w Świdnicy serdecznie zaprasza na spotkanie autorskie z profesor Małgorzatą Chorowską i z doktorem Czesławem Lasotą, połączone z promocją książki Kamienica mieszczańska w Świdnicy. Karczma i mieszkanie w XIII – XVIII w. Spotkanie odbędzie się w piątek 25 października 2013 r. o godz. 18:00. W książce przedstawiono pierwotne przeznaczenie zabytkowych świdnickich kamienic oraz opisano ich wygląd i wartości artystyczne, jakich nabierały w kolejnych epokach. Publikacja będzie do nabycia w Muzeum.
Zbigniew Malicki